DESPRE  ANESTEZIE :

       ANESTEZIOLOGIA  este specialitatea medicala care asigura analgezia pe timpul actului operator, asigura functia diferitelor aparate si sisteme pe timpul actului chirurgical si asigura terapia si recuperarea postoperatorie.
Aceasta specialitate a aparut in salile de operatii, dar si-a extins sfera de activitate patrunzand si in alte specialitati medicale aplicand in aceste specialitati diferite procedee de terapie intensiva si reanimare.Este specialitatea cu responsabilitatea maxima in medicina moderna datorita riscului vital la care este angajata fata de bolnav.
       Oliver Wendell Holmes a introdus cuvāntul anestezie cu semnificatia de insensibilitate la durerea chirurgicala. Au fost introduse definitii riguroase pentru investigatiile mecanismelor raspunzatoare pentru efectele anestezice la oameni si animale, si pentru evaluarea profunzimii anesteziei . Aceste efecte anestezice trebuie ss fie complet reversibile fara efecte adverse importante asupra organismului.
       Practica anestezica a evoluat ca raspuns la noile proceduri, si, la rāndul ei, anestezia a accelerat dezvoltarea acestor proceduri. Anestezia generala este utilizata din ce īn ce mai mult pentru tehnicile diagnostice si terapeutice noninvazive si putin invazive si pentru sedarea   pacientului, ca īn cazul radiologiei pediatrice si endoscopiei, diverselor proceduri cardiologice, biopsiei transbronhiale, si procedurilor urologice.
       Īn aceste cazuri, care subliniaza eficacitatea economica, externarea rapida, si satisfactia pacientilor, revenirea rapida din anestezie si minimalizarea efectelor secundare sunt importante.

       Anestezia generala trebuie sa realizeze blocarea globala a raspunsului la o varietate de stimuli nocivi, care includ durerea,sa asigure hipnoza, protectia antisoc si daca este cazul o relaxare musculara adecvata a pacientului in cursul interventiei chirurgicale. Scopul final este de a anula perceptia durerii  pacientului pentru a minimaliza sau elimina orice raspuns la stimularea nociva.
       Raspunsul neuroendocrin la stressul chirurgical, trauma si stimuli durerosi suprasolicita organismul si poate produce efecte severe.De aceea protectia antisoc are o insemnatate deosebita in practicarea anesteziei. Cererea miocardica de oxigen, functia respiratorie deficitara si alti factori pot agrava sau stimula mai departe raspunsul neuroendocrinic. O tendinta crescuta de coagulare a sāngelui si tromboembolismul pot apare, cu formarea de trombi si eliberarea mult mai multor mediatori si in perioada postoperatorie.
       Mai multi hormoni si mediatori sint eliberati ca urmare a  raspunsului la stressul anestezico-chirurgical. La nivelul hipotalamusului, hormonul de eliberare a corticotropinei si ADH-ul sunt secretate ca parte a raspunsului la durere. Ei īmpiedica repararea tisulara si cauzeaza retentia apei. Hipofiza poate elibera corticotropina (ACTH) si o serie de beta-endorfine. Raspunsul adrenal si secretia de catecolamine,leu-enkefaline si met-enkefaline este foarte intens in cazul perceptiei durerii sau a unei hipnoze superficiale.
       Raspunsul inflamatoriu, implica nu numai substanta P si factorul de necroza al tesuturilor (TNF), dar si interleukina-1 (IL1). Modulatia eliberarii sau activitatii acestor substante a fost din ce in ce mai bine definita.
       Anestezia generala are deci patru componente principale: hipnoza, analgezia, relaxarea musculara si protectia antisoc. Aceste componente constituie patrulaterul anestezic .Relaxarea musculara in cazul interventiilor chirurgicale care nu necesita acest lucru. nu este obligatoriu sa fie prezenta. Orice anestezie generala incepe cu evaluarea preanestezica a bolnavului.






Despre anestezie

Aspecte legale in A.T.I.

Aspecte etice in practica medicala

Stresul acut si cronic in anestezie

Hipertermia maligna